Tarinaseikkailupelien suosio nousee

Muistatko edelleen lapsuuden mukaansatempaavien tarinoiden kutkuttavan tunnelman? Oletko koskaan kuullut tarinaseikkailupeleistä? Ne ovat pelejä, joiden tarkoituksena on saada juuri tuo lapsuudesta tuttu tarinoiden maailma taas eloon ja mielikuvitus lentoon. Tarinoiden maailma tuntui lapsena monen mielestä luonnolliselta osalta leikkejä, mutta aikuisena mielikuvituksen vapauttaminen on monelle huomattavasti haastavampaa. Jos on koskaan koettanut kertoa lapselle iltasatua oman mielikuvituksen tuotteena, voi varmasti allekirjoittaa, ettei tehtävä todellakaan ole lasten leikkiä. Voidaankin olla yhtä mieltä siitä, että erinomainen tarinankertominen on omanlaisensa taitolaji.

adventure games 5

Mitä sitten ovat tarinaseikkailupelit?

Mikäli haluaa parantaa omia tarinankertojataitoja, on niitä mahdollista kehittää tarinapelien eli tarinaseikkailun avulla. Englanninkielinen termi tälle on ”storytelling game”. Tarinaseikkailua voisikin kuvailla sekoitukseksi kavereiden kanssa vitsailua, Dungeons and Dragons -fantasiaroolipeliä ja ”kaksi totuutta, yksi valhe” – peliä. Tämän tarinaseikkailupelien monipuolisuuden ja monimuotoisuuden vuoksi on kovin hankalaa antaa peleille yhtä tarkkaa määritelmää.

Dungeons and Dragons game

Tarinaseikkailupeli voi nimittäin olla illanviettopelejä muistuttava toisten tarinoihin reagointia vaativa, säännöiltään vapaa ajanviettopeli. Toisaalta osa tarinaseikkailuista on pelkästään internetissä pelattavia ja osa peleistä saattaa muistuttaa enemmän roolipelaamista tai teatteria. Osa tarinaseikkailua mukailevista peleistä soveltuu myös lasten kanssa pelattaviksi. Tarinaseikkailupelejä on siis vaikea kategorisoida, sillä raja esimerkiksi roolipöytäpelien välillä on häilyvä. Tarinaseikkailu keskittyy kuitenkin yleensä esimerkiksi roolipelaamista enemmän juonen ja tarinan kehittämiseen kokemuspisteiden keräämisen sijaan.

adventure games 1Tarinaseikkailupeleissä pelaajat eivät yleensä näyttele hahmoja vaan kuvaillen tai kirjoittaen kertovat hahmonsa tarinaa. Pelistä on toki myös olemassa versioita, jotka muistuttavat enemmän teatteria, jolloin pelaajat myös näyttelevät. Tällöin suurimpana erona perinteiseen teatteriin on, että paikalla ei ole yleisöä, joka ei osallistuisi tarinan kehittymiseen. Tarinaseikkailupelien yhteisenä nimittäjänä voidaan kuitenkin pitää itse tarinaa, joka on aina pelin keskiössä. Vaikka pelissä voi olla yksi voittaja, on pelin viihdyttävyyden kannalta tärkeintä, että jokainen pelaaja pääsee osallistumaan hauskan ja jännittävän tarinan luomiseen.

Kirjoittaminen kunniaan

Tarinaseikkailusta on olemassa myös versioita, joissa jokainen osallistuja vuorollaan kehittää tarinaa eteenpäin pelkästään kirjoittamalla. Mikäli siis verbaalinen tarinointi tuntuu liian haastavalta tai tuntuu, että muiden katseiden kohteena oleminen vaikeuttaa mielikuvituksen juoksua, voi tämä olla oivallinen vaihtoehto. Näin voi rauhassa päästää sisäisen kirjailijan vapaaksi.

Yhtenä tarinaseikkailun alalajina voidaankin pitää fanifiktiota (eng. fan fiction). Fanifiktio on tietyn TV-sarjan, elokuvan tai julkisuuden henkilön fanien luomia fiktiivisiä tarinoita. Fanit esimerkiksi luovat fanittamilleen hahmoille menneisyyteen ja tulevaisuuteen sijoittuvia tapahtumia. Tarinankerronnan rajoitteina pidetään yleensä fiktiivisen miljöön asettamia sääntöjä ja lakeja. Esimerkiksi Taru sormusten herrasta -kirjan fanifiktiossa hobiteilla on samat rajoitteet kuin itse kirjassa ja he eivät voi esimerkiksi lentää tai taikoa.

adventure games

Yhteistyön yllätyksellisyys

Monen tarinaseikkailua kokeilleen mielestä pelimuodon paras ominaisuus on kanssakäynti toisten pelaajien kanssa. Muiden pelaajien mukana olo mahdollistaa pelin yllätyksellisyyden ja yhteisöllisyyden tunteen. Pelin kuluessa tai sen jälkeen monet käyvät yksityiskohtaisia keskusteluita luodun tarinan juonenkäänteistä. Kukaan ei ole yksin vastuussa juonenkäänteiden keksimisestä ja omalle inspiraatiolle voi saada innoitusta muiden ideoista ja niiden edelleen kehittämisestä.

Tarinaseikkailussa pääsee ikään kuin sisälle tarinaan. Pelaaja pääse itse vaikuttamaan hahmonsa tai tarinan tapahtumien kulkuun, mutta kokee samalla myös itse yllätyksiä.

Storytelling Game 1

Pelikaverit koolle

Mikäli mielenkiinto tarinaseikkailupelejä kohtaan on herännyt, on jäljellä enää yksi vaihe. Hyvän pelin aikaansaamiseksi on kutsuttava kokoon ystävien tai perheenjäsenten muodostama peliporukka. Mitä vapaammin, suunnittelematta ja luovasti pelaajat pystyvät tarinaa kehittämään, sitä mukaansatempaavamman ja viihdyttävämmän pelikokemuksen tarinaseikkailupeli voi tarjota. Tarinaseikkailut odottavat, porukka kasaan ja kokeilemaan!